Sunday, 30 October 2011

inI aPam PoLkaDot ke pUtu PiriNg ????



ATAU





Assalamualaikum sume !!!

Ermm.. cuti2 sem yg pnjg nie teringin plak nak blaja buat kek.. sebelom nie mang x pernah blaja pon wat bnde nie sume.. kalau nak makan kek g je Kim Leng, x pon Fung Seng.. Kim Leng ngan Fung Seng tu apa ??? ermm... tu name kedai kek & roti yg agak popular kat Muar ni laa..

Hajat di hati nak wat apam polkadot. Dengan rase excited kila pon cari la resepi kat internet. Maklumlah skang ni kan dah canggih. Nak cari resepi x payah susah2 nak tanye kat Chef Wan dah.. Bukak je tenet.. Segalanye ade di hujung jari anda.

Hahahaaha.. Pas dapat resepi kila xcited plak g kedai g cari bahan2 tuk wat benda nie..
Balik je kedai terus wat dengan penuh yakin. Huhuhuhu.. baru pecah telur dah terbayang apam polkadot yg dah siap masak.. Warne-warni.. comel.. ade rase jem blueberi.. ade rase coklat.. dah x sabar lah nak tgk hasilnyer..



Aksi kat dapur punyer la gempaq ala2 chef terkenal gitu.. tapi hasilnyerrrr... hampeh belako !!!  huh.. ape pon x boley !!! Buat malu je kan ???


Yg lg best mak kila siap tnyer lg
" ini apam polkadot ke putu piring ???"



OKE FINE KILA MEMANG X PANDAI BUAT..

Walau dikutuk + diejek + digelakkan kila tetap x putus asa.. kila tetap akan terus berusaha sampai berjaya buat..

Misi kila diteruskan lg.. kila buat adunan kedue.. Alhamdulillah kali ni berjaya.. huh !! x sangke dah pandai wat dah.. Epy jgn ckap la.. Rase nak melompat je.. Maklumlah tangan orang yg jarang masuk dapur dah berjaya wat.. hahaha..





Erm kepade sape2 yg teringin nak wat apam polkadot nie, Kila sedia memberi resepi..




Apam Polkadot
Sumber resepi: Shelly@myresipi.com



Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )


3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna


Cara-cara


1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA YE !!!







Saturday, 29 October 2011

KoLeKsi PeriBahaSa KaRam Singh WaLia




Antara beberapa peribahasa Karam Singh Walia yang aku rasa memang ada kelas tersendiri. Boleh baca, boleh gelak, nak pakai? Boleh blah. Ni sekadar hiburan semata-mata. Bahasa kita masih dilindungi dan dijaga oleh DBP.

1. Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.

2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.

3. Tiada rotan, pelempang pun berguna.

4. Biar lambat, asalkan tak cepat.

5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.

6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.

7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar.
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.

9. Secupak takkan jadi 18 cupak.
10.Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia.

11.Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di
dalam mulut.

12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.

13. Alang-alang mandi, biar guna sabun.

14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras.

15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.

16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.

17. Hidup segan, mati di tanam.

18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.

19. Lembu punya susu cap teko dapat nama.

20. Sehari selembar benang, lama-lama benang habis.

21.Jika kail panjang sejengkal, belilah yang panjang sikit kalau
nak mengail di laut.
(beli la pukat tunda lagi baik)

22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.

23. Membujur lalu melintang pukang.

24.Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hari tak hujan.

25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.

26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.

p/s: Sambil baca tu, korang buat la gaya tangan dia sekali! Hahaha :D





Sunday, 23 October 2011

berHANG OUT bersame MEREKA

hai2.. erm pnat laa.. td kiki hang out ngan bff kiki.. NUR FATEHAH , NAZILAH & SITI FAZIRA.. maklom la dah lame giler x jumpe.. mule2 kitorang g jog.. huhuhu.. jog la sgt an.. posing je lbeyh.. hahaha.. dah lme x g tg mas la katekan.. pas jog g la lpak jap kat tepi sg, main buai, usya2 anak ikan & etc. Erm... kiki kan x tau malu ckit.. suke2 je nk ngurat laki.. padahal laki 2 jeling pon x kat kiki.. hahaha.. gedix x ????
Pas hang out 2 kitorg g bank jap.. nk watpe ??? msty la nk kuarkn duit.. nk watpe lg.. hidup kiki kan mang tuk hbeskan duit mak bapak je.. hikhik..
N xtvt last ktorg ialah MAKAN.. kitorg mang cmnie.. jog x seberapa tp makan je lbeyh.. makn kat sg abong je.. makan yg murah2 sudah.. nk makan mahal2 watpe an ?? ite sume kn perlu berjimat cermat..
ni la antare yg sempat kami snap td.. tgklaa yeeee...








Thursday, 20 October 2011

AnGora BunnY Rabbit





amacam ?? cute x rabbit ni ??? ni rabbit kiki kat umah.. kiki sayunk sgt kat dy.. dy la tempat kiki meluahkan pasaan kiki.. hurmmm.. sape la lagi yg nk dgr kn klu x meluahkan pade rabbit yg x bole berkate2 ni... ermm nasib baik la ade rabbit ni..
ermm biar kiki cite sal rabbit ni.. rabbit ni nme saintifiknyer = angora bunny.. tapi kitorang panggil dy baby.. bulu dy panjang n lembut giler.. tgk la 2.. sampai x nmpak mate dah.. kiki selalu main ngan dy ptg2.. kdg2 siap bawa dy masuk bilik tido ngan dy.. best... cm ngah main ngan teddy bear je taw.. along kiki nk jual rabbit ni bile dah besar nty.. seekor juz RM150++ jerr.. biar nmpak mahal tapi berbaloi la.. sbb rabbit ni cnteq sangat.. hope korg like !!!

new born BLOG !!

helo2 i m new here !!! korg knal aku  ?? aku la kiki loly.. x knl sape 2 kiki loly ? sape ?? erm aku laaa... hik3.. oke nme aku shakila binti abd latif.. bday aku 25 jun 1993.. so waktu bnde ni aku tulis umo aku bwu je 18.. still young.. blum kawen and still single * bwu pas putus cinta sebenarnyerr.. x sudah an asyik putus cinte jee.. aku ni dax KPTM alor setar.. erm dulu blaja x pndai.. so masuk kolej je r.. nk wt cmne an ?? bkn x nk jd pndai.. bkn x nk A tp ceqgu x nk bg.. *ayat abg aku.. ermm sebenrnyer aku nk ucapkan time kaseh banyak2 kat NUR RASYIDAH NOR HASYIM yg tolong jadi mak bidan melahirkan blog yg baru ni..untuglaa aku ni.. buta it.. nk wat blog pon owg yg ajar.. thanx ye syid.. aku berasal dr muar joho.. adeq badeq aku ade 7 owg.. ramai x ?? aku cume ade sorg akak je.. selebihnyer sume abg.. aku anak bongsu.. sebab 2 aku ni manje cikit.. hehehehe.. setakat ni, 2 jela yg aku nk share kat krg sume.. nty aku update lg k =)