Saturday, 17 December 2011

MyAgrosis - UiTM Merbok


Semalam 17hb  Kiki g satu program kat UiTM Merbok, Sg Petani. Ade PM kita taw. PM nak lancarkan Plak Kelab MyAgrosis. Alaaa.. benda alah ni pasal usahawan dari kalangan siswazah.

Mang ramai giler yang datang. Beriban wooo.. Kitorg gerak dr asrama kul 7 pg.. sampai sana dalam kul 9 lbeyh.. Jalan punya la jamp. Maklomlah PM nak datang kan ?

Best ke x ?? Ermm.. x tau nk kate best ke x. Tapi mang dapat pengalaman baru la. Dapat tgk & dgr suare PM live kott.. Dapat tgk tempat belajar kawan sendiri. Dapat tgk produk2 usahawan tempatan & dapat belajar benda baru. Contohnya macam ikan arowana nie :






Nampak tak ikan kecik tu.. Ade kaler kuning2 kn?? Yang kuning tu sebenarnya perut dy.. Tu lah bekalan makanan die sepanjang die x bernyawa lagi. Die x bergerak camtu sampai 9-21 weeks. Dasyat kan ?? Kiki ingatkan die cam ikan2 lain - kuar2 terus boleyh berenang. Unik x ikan nie ??

Macam bese.. Kiki kan suke pokpek2. Sume both Kiki terjah ngan soalan2 ngarot & merapu giler babeng. Diorg yg sengal2 tu pon men layan je.. hahahaha.

Ape lagi nak citer ek ??? Haaaa.. mase ni la Kiki dapat try mencanting batik. Nampak je senang. Pekerja tu buat mang senang la kan sebab diorg dah bese buat. Hasil kerja diorg sumpah cantik giler tp bile sampai tangan montel aku yg buat huru hara jadinya batik tu. Kalau dijual mang x de sape nak beli kottt.. hahahaha






 Selain benda2 nie, banyak lagi booth2 menarik kat program ni.. Malas & x larat nak citer dah.. hahaha. Tgk jela pic2 nie kay !!



















Friday, 9 December 2011

Warkah buat bonda

Eeeuuwww !!! bonda ?? haahahahahahaha.. Geli vuntut jee..


Oke straight to da point.. ( nak jadi klasik jap )


Kehadapan bonda ku yang berada di joho, Sesungguhnya anakanda di sini amat merindui mu wahai bonda. huhu.. ;'(


Uweeekk.. Uweeekk.. Adek ( name manje kat umah ) nak flash back blik kenagan mase adek kecik2 dulu. Adek manja kan mak ?? Sampai dah besar gabak ni pun still lagi nak tidur sebelah mak. Kalau kat umah mesty nak peluk mak. Kawan2 adek selalu ckap adek ngada2 ngan mak tapi adek x malu pun peluk mak depan kawan2 adek bile mak datang ambik report card kat sekolah. Ape yang peliknyer peluk mak sendiri. Bukan haram pun. Cite sal halal haram nie, remaja zaman sekrang lebih suke buat yang haram dari yang halal. Peluk mak x mau, segan tapi peluk pakwe kat taman depan owg lalu lalang x malu la pulak kan ?? Tak fikir ke ade bape ratus pasang mate yang tengok aksi korg. Bukan korg je yang dapat dose, owg yang tengok tu pun dose sama. Ishh3..




.
DO


DON'T


Dulu mase kecik2 tengok je mak pakai cantik terus tanye mak nak g mane. Pastu mesty nak ikot. Kalau mak x bagi ikot, selangkah mak kuar umah sampailah mak balik semula adek x habes nangis lagi. Hahahaaha.. Poyo betol. Tapi mak cakap adek ni baik, adek x nakal kalau bawak ke mana2. Cuma adek kuat bersembang ngan owg. Kuat berceloteh. Sampai ke besar mang kuat cakap. Kalau ikot mak x belikan pape pun tak pe, asalkan dapat ikot.


Pastu bile time hari guru kat sekolah mesti mak tension sebab adek suke merengek suh mak cakap kat abah tuk beli hadiah nak bagi kat cikgu. Bukan tuk sorg dua cikgu tapi kalau boleyh nak bagi kat sume termasuk guru besar sekali. Adoooiiii.. Kopak duit mak bapak.. 


Bile tang majok pulak, mang mak jela yang mujuk.. Bile dah banyak kali pujuk tapi still nangis gak, mak pun wat x layan je. Buat macam adek tak wujud.  Adek kalau dipujuk mang makin ngada2. Nak bagi adek oke balik senang je. Biar je adek nangis sampai penat, sampai tertido. Nanti bangun tidur terus oke, macam tadi xde pape yang berlaku. Haaaa.. yang ni mang jadi sampai skang. Hahahaha.. So 4 my kekanda, ikotlah ape yang my mum wat bile i majuk nanti k <3..


Dulu mase kecik2 mang ckop takot nak ckap "babi", "sial", "bodoh" dan yang sewaktu dengannya. Dengar dek mak mampos kene cili mulut. Dulu adek pernah kene kott.. Pehhh.. mang terbaik.. Mang sedap. Bibir adek lebih sexy dari bibir Angelina Jolie. hahaha..


    <------- lebih kurang camnie la hasilnye lepas kene cili time tu..


Ermm.. kalau nak citer sal benda sampai esok pun tak habis2. Konklusinyer di sini mak sangat penting dalam hidup kite. Even ur dad yang g keje cari duit tapi u all mestikan akan lebihkan mak gak. Kalau balik umah owg 1st yang kite cari adalah mak. Kalau sakit ngadu kat mak, mintak mak picit sane sini. Kalau ade masalah mesti akan cite kat mak. Segala problem nak cite kat mak mintak mak tolong. Korg lebih banyak share benda sedih pade mak korg dari benda yang boleyh hepikan aty die, betol x ?? Nape weyh ?? Berape banyak kali korg kuar jalan2 ngan mak korg ? Mesti kate ajak mak sekali boring, tak leh nak enjoy kan ? Cube korg fikir dulu mase korg kecik mane mak korg g mesti die bawak korg tapi nape bile dah besar korg tak nak buat benda tu ? Kenape takot sangat nak balas jasa mak korg ?


Bile Kiki berjauhan ngan mak nie aku rase macam ape yang mak Kiki bagi kat Kiki dulu sangat sempurna. Betapa seksanya duk berjauhan dengan family. Kalau kat umah sume mak yang uruskan, kat sini segala benda kene buat sendiri. Dah xde sape nak bergantung.


Nasihat Kiki korg hargailah  segala pengorbanan ibu korg tu. Yang paling penting jangan belajar menipu mak ayah. Sekali berjaya menipu korang akan terus menipu sampai ke tue. Terus terang je tentang sume benda. Mak ayah korg takkan marah punyer. Siyesly.. Korg kene fikir positif kenape mak korg suke bebel kat korg, x bagi korg buat tu buat ni.. Die buat macam tu sebab tak nak korg tersesat & menyesal satu hari nanti. Benda yang korg buat tu ade banyak keburukkannya dari kebaikan. Thats why la mak u all x bagi u all buat benda tu. Tak kan lah nak buat benda baik pun mak u all nak marah kan ?


Mungkin u all sume tak pernah rase situasi macam yang Kiki rase mase nak ambik PMR dulu.  Mase tu tepat pukul 1.45 pagi di Hospital Sultanah Fatimah, Muar doktor yang rawat mak Kiki datang dekat kami adik-beradik. Doktor tu cakap :


" Kumpulkanlah sedare mare. Maaf, mak awak sedang tenat. Keluarga terdekat silalah masuk tengok die."
Mase tu Tuhan je yang taw. Kiki menangis tak berhenti-henti. Rase macam Kiki pun nak ikot mak same. Malam tu sume ade kat hospital hadap mak yang koma kat katil sambil bacekan yasin tanpe henti. Mak koma dah 5 hari. Hari yang same Kiki kene masuk dewan peperiksaan jawab paper Geografi time tu. Tuhan je yang tau. Rase macam tak sanggup nak tinggalkan mak. Kawan2 lain jawab dengan tenang tapi Kiki jawab dalam esakan air mate. 


Alhamdulillah lepas mak operation, mak sedar lepas seminggu koma. Kiki sangat2 bersyukur sebab Tuhan bagi lagi kesempatan tuk Kiki bersama mak. Makkk.. Jangan tinggalkan Kiki yee.. Kiki sayang mak.


Korg nak ke mak korg x wujud lagi bile korg balik ?? Dah tak de sape yang sediekan makanan. Dah takde sape basuh baju u all. Hidup tanpe ibu nie bukan mudah sayang. Takkan bile mak u all dah takde baru u all nak hargai & balas pengorbanan die ?


Saynglah dia. Peluklah dia. Sebelum pergi mana2 tu cium lah pipi dia. Call lah dia hari2. Kiki call mak Kiki tiap hari. Takkan call pakwe hari2 boleyh, call mak x leyh. Tak rugi sayang oii.. Dapat pahala lagi ade lah. Keredhaan ibu tu penting. 





Nie gambar spontan. Sebab tu muke agak x boleyh blah ckit.


SEKIAN...





kikisha





Thursday, 8 December 2011

i love MatLuthfi

Assalamualaikum...

Haaaa... meh3... meh rapat2 meh cik Kiki nak habaq kat hangpa suma pasai MatLuthfi yang ensem masyem nie... Haahahahahahahaha.. Gedix nak cakap loghat Kedah pulak dah..



X taw la nape sejak "kedepanan" nie rase ketagih pulak ngan video2 die. Erm mamat nie mang cute & video mang lawak la.. Memang melambak-lambak video die kat dalam you tube tue.. Kiki rase korg pon mesty dah pernah tengok dah video die nie kan ??

Actually mamat nie belajar kat oversea. Die belajar kat Curtin University di Perth, Australia. Kalau dengar cara die ckap mang dah dapat teka dah die nie owang negeri Jelapang Padi (Kedah). Owang Sungai Petani rupenye.
Tak banyak pon yang Kiki taw sal die nie. Yang Kiki tau mak die asal dr Penang. OKEBAI depa owg utara !! (tacing gaban)



Oke.. Nie lagi sorg anak KEDAH. Yang ni pulak Anwar Hadi. Samelah macam Matluthfi gak. Sebenarnya video die lagi melambak dari Matluthfi tu tapi aku rase Matluthfi lagi pemes kottt..
Die nie pun same belajar kat Australia. WE pon aku lebih minat pade Matluthfi taw sebab video yang die buat sume ade mesej positif & bukan sekadar unuk berjenaka.


Niat di hati mang la nak upload satu due video diorg tp wifi nie lembap la pulak. Korg tgk la sendri kat you tube yee.. X rugi pun tgk video diorg nie.


Ermm.. bagi yang duk jauh dari ketiak mak tu kan ( lebih dari 2 marhalah oke, setakat 2 meter X PAYAH sibuk) elok tgk video Matluthfi nie.  Sebab dalam video die banyak pasal pengorbanan seorg ibu. Lagi2 pada anak2 yang cam dah x bape nak ingat kampung halaman tu mang elok sangat la tu tgk video mamat nie. Hahahahahahaha.. Joke je~~


Congrate tuk Matluthfi sebab dari artikel yang aku bace hari tu kate yang Matluthfi nie dah mengatasi populariti Remi Gaillard ( vlogger terkenal di Ferancis).


"Orang biasa yang menggunakan cara luar biasa untuk meluahkan sesuatu dengan keterbukaan (memberi atau menerima) teguran." (MATLUTHFI90)


Oke skang nie dah xde alasan tak nak tgk video die. BYE !! Selamat ber"enjoy"





kikisha







Wednesday, 7 December 2011

pedulikan semalam

hurrmmm.. di tengah malam yang sayu nie TERjiwaang la pulak kan. Haisshh.. Dah gedix sangat ke cik Kiki oii.. Hahahahahaha.. 


Cer habaq kat Kiki sape yang x sayang pakwe. Haaaaa... Maybe x ramai yang tahu pasal hubungan kami nie kan.. Sebenarnya kami dah 2 tahun berkawan rapat tapi baru sekarang terbukak hati nak berkapel. Tak sangka pulak boleh ade perasaan macam ni kat dy. Tapi sumpah Kiki cakap even Nack ni nampak nerd tapi semua kawan2 Kiki puji dia. Maybe sebab kesantunan yang dilemparkan kottt.. Chewahhh.. Tak mau dah nak puji die lebih2.. Kang x pasal2 kene beli spander baru pulak kang. Hurmmm.. Nothing special in the relationship. Juz like any other couple. Kami teramat jarang luangkan masa untuk msg & call. Wall-to-wall lagilah jauh kan.. Nak buat macam mana kan dah memang nasib badan ni dapat pakwe yang giler belajar. revision of all time. Kadang2 Kiki jelez & hot gak kenape la die yang lelaki tu boleh rajin belajar tp Kiki yang perempuan malasnya masyaAllah.. Hahahahaha.


Sebenarnya Kiki x nak pun cerita panjang tentang benda nie. Kang owg kate Kiki nak menunjuk pakwe kat public la pulak kan ?? Lagipun hal peribadi macam nie lebih baik hanya dikongsi pada teman rapat je kott..


Oke kite lupekan sume tentang cintan2 nie. Jom cite pasal studi. Ingat Kiki.. Jangan nak lalai dengan C-I-N-T-A !! Cinta boleh cari lepas studi tapi belajar..?? ( haaaa.. jawab sendiri dalam hati ). Buat apa nak kejar cinta awal2, bukan boleh kawin sekarang pun. Kalau boleh kawin pun, nak ke kawin pada usia 18 tahun nie ?? Kiki tak nak.. Tak habis nak enjoy lagi. Tak puas nak gesel2 bawah ketiak mak la !! 



Ish banyak melalut sangat aihh.. Ermm so far berada kat AS dah hampir 4 mnggu ni oke2 je. Jadi student sem 2 rase cm dah x same macam sem 1 dulu. Kene kurangkan ckit enjoy nie. Duit pon kene lebih berjimat-cermat. Scandal- bundle dah x wujud dah. I admit, b4 mang Kiki active giler berscandal. hahahaha.. Sekarang dah bertaubat. Alhamdulillah.. 


Bab mentelaah pun dah ade kemajuan cikit kot sekarang nie. Hujung minggu mesti siapkan nota2 ringkas tuk semua subjek. Tak bnyak masa dh nak enjoy. Kiki tahu dalam kelas Kiki x ambik perhatian sangat untuk subjek tertentu. Tu sebab kene korban sikit waktu dan tenaga untuk belajar sendiri kat asrama. Hope sem nie lebih baik dari sem lepas. Kekecundangan pada sem lepas tak bermakne sem seterusnya pun akan kecundang jugak kan? Mood kerajinan perlu ditambah setiap hari. Speed menaip nota pun kena pantaskan lagi. No patuk2 ayam okee.. Title puteri tidur perlu dilucut segera ! Banyak lagi penambahbaikan yang perlu Kiki buat dalam diri ni untuk pastikan matlamat nak berjaya untuk sem nie berjaya. Amin3..


Segala pengalaman pahit dan manis yang lepas biar lah lepas. Kalau boleh Kiki dah x nak toleh kebelakang. Pedulikan segalanya tentang semalam. Kalau Shasha boleh kenapa Kiki x boleh kan ?? Shasha la yang jadi pembakar semangat Kiki. Lepas dia tak ada Kiki rasa macam Kiki wajib sambung "kepandaian" dia. Mak selalu bangga ngan dia. Sekarang dia dah tak ada. Biarlah Kiki pulak yang buat mak bangga. InsyaAllah.. Amin3.. Sumpah akak rindu Shasha.


Pada kawan2 rumet, kelasmet, hope u all boleh selalu bagi sokongan pada Kiki. Tolonglah marah Kiki kalau Kiki terlalu banayk main2. Kiki akan doakan yang terbaik jugak untuk seluruh teman dan sahabat Kiki.  InsyaAllah..









kikisha




Monday, 28 November 2011

Jgn NaK BER"LoVeBitE" Taw.. BanyAk pAdaHnyer !!




LOVEBITE (gigitan cinta) adalah lebam sementara atau tanda tanda bewarna biru keungguan akibat perbuatan mencium, menghisap atau menggigit kulit dengan kuat sehingga kulit tertarik dan menyebabkan pecah darah di bawah kulit tersebut. Hickeys (lovebite yang terhasil) boleh kekal selama 4-12hari ditubuh seseorang dan kelihatan sama seperti lebam biasa. Tapi kalau dah lebam tu kat tengkuk tu faham faham je lah.

Secara umumnya, hickeys/lovebite boleh dihilangkan dengan meletakkan ais. Tapi sebenarnya, cara ni berkesan hanya untuk lovebite yang terhasil kurang dari 10minit. Untuk yang lebih dari 10 minit tu, gunalah trick berpakaian. Sama ada pakai shawl atau naikkan kolar baju tshirt.

Kenapa lovebite berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan masing masing. Jangan sampai lupa diri, nanti ada yang merana baik lelaki atau perempuan. Jangan disebabkan expressi cinta, ada yang maut.


*kopipes sahaja













kikisha

Friday, 25 November 2011

Korang Bertudung ???

Assalamulaikum Pembaca yg kiut miut !!


Per cer hari nie ?? Hope hari nie lebih baik dari semalam. Amin3..


Ermm korang nak tahu tak sebelum ni Kila memang la tak bertudung sebenarnya. Dulu masa kecik2 Kila selalu tertanya-tanya kenapa kita orang perempuan ni kena bersusah payah pakai tudung. Yela, pakai tudung nie kan merimaskan ye tak ?? Tapi.. pepatah ada cakap ala bisa tegal biasa. Maksudnya kalau dah biasa pakai memang akan sentiasa selesa & tak rasa rimas pun.


Dulu masa kecik2 mak Kila suruh pakai tudung mesti Kila cakap balik kat mak
" kalau abang tak pakai tudung adik pun tak mo pakai !! "
hahahaha.. Kalau Kila jadi mak dah lama bagi PENAMPO !! Nasib baik mak Kila penyabar kan ?


Setelah bertaubat ( bertaubat lah sangat an ) Kila pun berhijrah ke arah pemakai tudung yang setie. Tak mo dah pakai tudung bila ada mood je. Bila tahu dah keistimewaan bertudung dari free hair rasanya lepas nie dah tak nak dah kot bukak tudung depan orang.






Betul ke x banyak keistimewaannya ?? Mesti la betul. Kan Islam ni agama yang perfect. Lagi pun kita mana la boleh menafikan kemanisan Islam ye tak ?? Nak nafikan gak ?? Hermmm TERAJANG MAU ??


Kalau tak caye bacelah statement kat bawah nie :




✿ Tuntutan agama
 Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab,“Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan mahramnya.
  
✿ Mengurangkan dosa
Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.
  
✿ Lebih pintar dan tenang
Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

 ✿ Tidak membazir
Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampu, pewarna rambut yang mahal atau pergi ke salun.

✿ Lebih sopan dan manis
Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi wanita2 nie ada value added sebenarnya)

 Rambut lebih tahan lama dan sihat
Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut.Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yang merosakkan.

✿ Menjadikan diri anda “Mahal”
Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya yang tinggi di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

 Lebih dihormati
Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.. Isha-Allah , Amin Ya Allah


Selamat berhijrah yee !!






kikisha



Sunday, 20 November 2011

Sem 2..






20-11-2011
Cantik kan tarikh tu.. Ermm.. Pejam celik pejam celik dah masuk sem 2.. Rase cam x caye pulak. Dah membesar rupenyer aku nie.
Tarikh hari nie bermulalah sesi kuliah aku sebagai pelajar sem 2. Aku dapat duk sekali ngan Anum , Syid , Ieya , Pip , Hanim & Zaty lg sem nie dalam kelas OM 2A. Huhuhuhu.. Berjejak kasih laa sekejap pagi tadi.
Kelas pertama kitorang start kul 8. Ramai yg kelam kabut g kolej pg td.. Maklumlah dah terbiase bangun lewat kan mase cuti sem ari tu..


Kelas Pertama : BMM
Lect : Sir Zaki


Pasal kelas pertama : biase la kan hari pertama , subjek pertama.. Masing2 still lg xcited.. Semangat masih lg berkobar - kobar tuk belajar.. Kawan2 dalam kelas uh oke2 je. Bawu 1st time kan duk 1 kelas ngan mereka yg x pernah kenal kila mang agak kekok sikitlah.. Tapi insyaAllah pasnie maybe akan jadi rapat cam dak2 kelas OM 1D kott.. Sumpah rindu gile kawan2 1D dulu.. Pasal lect pon oke2 je.. Sir Zaki mang lawak.. Tapi entah kenape tadi mase dy masuk kelas aku terketaq2.. Dahla sejuk nak mampos..


Sir cakap subjek nie susah giler. Dak2 sem lepas ramai yg failed paper nie.. Huhuhu.. Takotnyer.. Tapi WE pon aku tetap pegang kate2 "APE-APE PUN BERGANTUNG PADA DIRI SENDIRI".. Kalau nak berjaya belajarlah sungguh2 ye x ?? Benda yg susah akan jadi senang kalau kite belajar , tapi benda yg senang akan jadi susah kalau kite MALAS.. Mesti ingat kate2 ayah Nadya "STUDY HARD but at the same time ENJOY"


Oke laa.. thats all 4 today.. Mengantoklah.. Nak tido.. Babai =)






kikisha

Friday, 18 November 2011

Mee Siput Muar


Haa kali ni Kila nak share something kat u all lbih2 lg pade kawan2 Kila yg kat KPTM nie.. 

Sebelum cuti sem 1 ari tu Kila pernahlah tanye rumet Kila.. " kat Kedah nie x de jual mee siput ke ?? "


Diorg tergelak2 bile Kila tanye dirg soalan 2 taw. Diorg sume blur  xtaw pe 2 mee siput. Yang lagi kelakar bile Nadya cakap " aku x makan la mee 2 sebab aku x makan siput " .. hahahahaha.. name je mee siput tapi mee 2 xde kene mengena lansung ngan siput sayang oii...

Dalam fikiran diorg mee siput uh lebih kurang cam mee berkuah yg dimasak dengan siput.. hahahahaha..

Bile aku kaji2 kat tenet bawu la aku dapat taw yg mee siput uh juz popular kat Muar (sebut Muo) je rupenyer.. Adoyai.. Patutlah sume rumet aku x taw.. Ermmm nampaknyer banyak jugak yg special kat Muo nie kan ?





haaaa.. nie la rupe mee siput 2.. nie yg belum digoreng lg taw.. kalau x salah lah kn mee siput nie asalnya dr mee kuning yg dijemur sampai kering..



yg nie pulak yg dah siap digoreng.. besenyer mee siput akan dicicah ngan sambal ikan bilis..
Lg pedas sambal uh lg KICK !!
Nak goreng mee siput ni mesti gune minyak yg penuh.. Minyak 2 pulak kene betul2 panas.. 
Kalau goreng dalam minyak yg belum betul panas nanti x kembang n jd cantik macam kat gambar ni..
Rase dy pun x sedap nanti.. Sooo.. Pastikan minyak btul2 panas k !!


Dulu mase zaman sekolah mang selalu giler lah makan bnde nie. Diorg jual dalam plastik cam dalam gambar nie lah.. Bese satu pack nie bwu 60sen jee.. Murah jee..
Besenyer sebelum makan kitorg akan remukkan dulu plastik tu.. Tapi x lah remukkan sampai hancur mee siput 2.. Remuk sikit2 jee.. Pas dah remukkan curahkan sambal dy.. Huh.. Syokk woo...


Kalau korang yg org utara ni dgr name mee siput mang nampak kelakar kan ??? Lagi2 bentuk dy yg macam maruku. Dah lah bentuk macam maruku pastu cicah pulak ngan sambal ikan bilis pulak 2.. Mang sumpah x logik kan ?? Tapi ni pelik tapi benar.. Siyes Kila cakap sekali korg "NGAP" mang akan nak lg.

Bagi student yg duk kat asrama macam kitorg x sesuai sangat kalau nak beli yg belum siap goreng punyer.. Sebab tanpe sambal ape la maknenyer.. Dulu mang satu2nyer sambal yg dijadikan pencicah mee siput nie adalah sambal ikan bilis tp skang ni dh wujud macam2 sambal pulak.. Ikut selera masing2 laa..

Sape2 yg jdikan benda sebagai bisnes mang boley bolot kekayaan lah.. Sebab benda mang laku sangat kat merata JOHO.. Rasenyer setiap kantin sekolah kat Joho mang akan jual benda nie kot.

Lg ngan musim SEA GAMES nie kan.. Duk depan TV kunyah benda mang syok laa.. Dari ite ngap jajan o snack lebih baik makan benda nie ye dak ??

Oke thats all =)

4 my hausmet.. nanti Kila balik Muo Kila bawakkan tuk korg k benda nie..






kikisha


Friday, 11 November 2011

B.E.S.T F.R.I.E.N.D.S

Nie gambar ngan Nazilah.. kawan yg paling rapat ngan saye.. rapat dr kecik sampa gabaq laa !!
Klu dah jumpe dy mang bergegar dunie.. mang terus jd hari GELAK TANPA HENTI  lah !

yang paling kanan uh Siti Fazira. Antara kami sume dia la yg paling pandai. Dah kat Matrik dah skang.
Sebelah dy uh plak Nur Fatehah. Kawan baik saye yg paling alim & sopan.

Ala2 pempuan arab an si Teha nie..


Haaa.. yg nie pulak si Norma. Die nie lurus ckit tp die sangat baik hati. Hatidie sangat lembut. Selalu tolong kawan2 lak uh.. x rugi la kawan ngan dy nie..
Tenok 2 ekor nie Rishi Alan & Pak Din..
Diorg nie geng KPTM aku..

________________________________________________________________________________

Bile tgk pic lame2 nie teringat pulak Kila kat bestfrens sume.. Entah ape kesudahan cerita kami nie.


Haaa.. Biar Kila share sikit tentang kawan2 baik Kila nie. Erm mang dari skolah lagi Kila dah berkawan ngan mereka. Mereka yg Kila mksudkan ialah Nazilah Adnan , Nur Fatehah , Siti FaziRa , Ct Hajar & Norma Rusli.




Kitorg ber6 1 kelas sejak form 4. Kami sangat2 rapatlah. Kalau kat skolah uh mang sentiase bersama. Nak ke toilet pon slumber badak je g ber6.. maklom lah dak pmpn an ?? x sah kalau kat skolah g toilet xde yg menemankan.. Ade hantu kononnya dalam toilet uh.. Tapi kami ni jgn kate nak ke toilet , kalau nak ponteng skolah pon selalu same2.. Hahahahaha.. Kalau seorang ponteng lagi 5 owg mesty ponteng gak.. Susah senang bersama laa katekan.


Tapi sume 2 cm dah x terasa pulak skang nie. Entah kenape kitorg mcm dah renggang. Ermm maybe sebab kitorg dah x de banyak mase bersama kot. Masing2 dah wat haluan masing2. Ditambah pulak baru2 kami ade salah faham. Belum lame aku g kawan2 aku dah berubah. Macam2 cerita aku dengar. Ade gak yg mengadu sambil nangis2 kat aku sal someone nie.. ermm.. x perlu nak publish kot sape punyer diri & ape yg dibuatnyer.. hahahaha.. kang jatuh pulak air muke uh..


Kawan yng dulunye gila2 kini dah jadi sorg yg sangat siyes.. huh x pham tol Kila.. Kami berempat ngah pening pk kan masalah 2 owg lagi bff Kila uh.. Salah faham uh hnye masalah kecik je tapi entah kenapa dia besar2kan sampai tahap cm2 sekali..


W.E pon Kila sangat berharap supaya frenship nie kekal & kembali cm dulu.. i LOVE u allz !!!












kikisha

Tuesday, 8 November 2011

Belajar Oh Belajar !!!






haaa.. memandangkan sem 2 dah nak bermula kat sini kila nak kongsikan beberapa tips macam mana nak jadi rajin bila belajar. Yela kan.. Kita kenalah rajin belajar. Dah guk jauh-jauh dari Johor ke Alor Setar ni mana boleh main-main. Masa sem 1 dulu kila dah banyak sangat main. So tuk sem 2 ni harap sifat malas tu dapat dihilangkan laa. Nak gak merasa dekan ye tak ??
Korang pun try la tips kat bawah nie.
Semoga kita semua peroleh kejayaan.
Amin3..

Tip Rajin Belajar : 
1. Niat
Semua pelajar mesti betulkan niat..nak belajar atau nak buang masa dengan kawan-kawan...sama juga macam kita nak sembahyang...jika niat kita terpesong atau tak kuat dalam hati..namanya kita berada didunia lain la masa (berkhayal)

2. Azam
Setiap kali nak tidur kuatkan azam.."aku nak ke sekolah besok dan belajar bersungguh-sungguh, apa yang guru ajar, apa yang aku lihat, dengar dan buat Insyallah ingat"
 Setiap kali bangun pagi..ulang balik azam kita malam tadi.

3. Perancangan
yah ini yang payah ni..macam mana nak buat perancangan...kena buat jadual ka...Yap paling senang sekali...buat jadual study..dan jadual study ni kenala review selalu..ubah jika perlu..jumpa guru kaunseling kalau tak tahu. Berbincang dengan kawan-kawan..rujuk pelajar cemerlang di sekolah.

4. Idola
cewah...idola pula..ye la kalau kita rujuk idola kita tentu kita nak berjaya macam dia..contohnya kita ambil idola Rasullah. betapa tekunnya bagina berjihat walaupun mendapat tentangan dari kaumnnya sendiri. @  Nur Amalina Che Bakri. dapat semua A dalam SPM. dah la tu bakal dapat double degree (MBChB and B Med Sc) macamnan dia boleh berjaya..kak ka beli lah buku dia.

5. Berdoa
Semua agama menggalakkan umatnya berdoa..doa, doa doa....SENJATA utama kita...tanya la ustaz..cara berdoa.

6. Mohon restu ibubapa
Kerestuan ibu bapa juga penting..apa nak malu minta restu..cuma minta ampun dari ibu dan bapa setiap hari minta halal makan minum dan mintakan ibubapa doakan kat kita..mana ada ibubapa tak suka anaknya berjaya kan

7.Kawan
Ha ha ni pun part yang susah ni..pendek cerita...kawan untuk menangis sekali tak ramai...kawan untuk ketawa..ramai..ka ka ka. pilihlah kawan yang boleh membetulkan kesilapan kita..ingat mengingati

la sampai 7je...sapa-sapa ada tip lain kongsi sama..


#tips disumbangkan oleh abg Haziq Haqimie <3<3