Monday, 28 November 2011

Jgn NaK BER"LoVeBitE" Taw.. BanyAk pAdaHnyer !!




LOVEBITE (gigitan cinta) adalah lebam sementara atau tanda tanda bewarna biru keungguan akibat perbuatan mencium, menghisap atau menggigit kulit dengan kuat sehingga kulit tertarik dan menyebabkan pecah darah di bawah kulit tersebut. Hickeys (lovebite yang terhasil) boleh kekal selama 4-12hari ditubuh seseorang dan kelihatan sama seperti lebam biasa. Tapi kalau dah lebam tu kat tengkuk tu faham faham je lah.

Secara umumnya, hickeys/lovebite boleh dihilangkan dengan meletakkan ais. Tapi sebenarnya, cara ni berkesan hanya untuk lovebite yang terhasil kurang dari 10minit. Untuk yang lebih dari 10 minit tu, gunalah trick berpakaian. Sama ada pakai shawl atau naikkan kolar baju tshirt.

Kenapa lovebite berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan masing masing. Jangan sampai lupa diri, nanti ada yang merana baik lelaki atau perempuan. Jangan disebabkan expressi cinta, ada yang maut.


*kopipes sahaja













kikisha

Friday, 25 November 2011

Korang Bertudung ???

Assalamulaikum Pembaca yg kiut miut !!


Per cer hari nie ?? Hope hari nie lebih baik dari semalam. Amin3..


Ermm korang nak tahu tak sebelum ni Kila memang la tak bertudung sebenarnya. Dulu masa kecik2 Kila selalu tertanya-tanya kenapa kita orang perempuan ni kena bersusah payah pakai tudung. Yela, pakai tudung nie kan merimaskan ye tak ?? Tapi.. pepatah ada cakap ala bisa tegal biasa. Maksudnya kalau dah biasa pakai memang akan sentiasa selesa & tak rasa rimas pun.


Dulu masa kecik2 mak Kila suruh pakai tudung mesti Kila cakap balik kat mak
" kalau abang tak pakai tudung adik pun tak mo pakai !! "
hahahaha.. Kalau Kila jadi mak dah lama bagi PENAMPO !! Nasib baik mak Kila penyabar kan ?


Setelah bertaubat ( bertaubat lah sangat an ) Kila pun berhijrah ke arah pemakai tudung yang setie. Tak mo dah pakai tudung bila ada mood je. Bila tahu dah keistimewaan bertudung dari free hair rasanya lepas nie dah tak nak dah kot bukak tudung depan orang.






Betul ke x banyak keistimewaannya ?? Mesti la betul. Kan Islam ni agama yang perfect. Lagi pun kita mana la boleh menafikan kemanisan Islam ye tak ?? Nak nafikan gak ?? Hermmm TERAJANG MAU ??


Kalau tak caye bacelah statement kat bawah nie :




✿ Tuntutan agama
 Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab,“Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan mahramnya.
  
✿ Mengurangkan dosa
Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.
  
✿ Lebih pintar dan tenang
Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

 ✿ Tidak membazir
Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampu, pewarna rambut yang mahal atau pergi ke salun.

✿ Lebih sopan dan manis
Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi wanita2 nie ada value added sebenarnya)

 Rambut lebih tahan lama dan sihat
Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut.Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yang merosakkan.

✿ Menjadikan diri anda “Mahal”
Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya yang tinggi di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

 Lebih dihormati
Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.. Isha-Allah , Amin Ya Allah


Selamat berhijrah yee !!






kikisha



Sunday, 20 November 2011

Sem 2..






20-11-2011
Cantik kan tarikh tu.. Ermm.. Pejam celik pejam celik dah masuk sem 2.. Rase cam x caye pulak. Dah membesar rupenyer aku nie.
Tarikh hari nie bermulalah sesi kuliah aku sebagai pelajar sem 2. Aku dapat duk sekali ngan Anum , Syid , Ieya , Pip , Hanim & Zaty lg sem nie dalam kelas OM 2A. Huhuhuhu.. Berjejak kasih laa sekejap pagi tadi.
Kelas pertama kitorang start kul 8. Ramai yg kelam kabut g kolej pg td.. Maklumlah dah terbiase bangun lewat kan mase cuti sem ari tu..


Kelas Pertama : BMM
Lect : Sir Zaki


Pasal kelas pertama : biase la kan hari pertama , subjek pertama.. Masing2 still lg xcited.. Semangat masih lg berkobar - kobar tuk belajar.. Kawan2 dalam kelas uh oke2 je. Bawu 1st time kan duk 1 kelas ngan mereka yg x pernah kenal kila mang agak kekok sikitlah.. Tapi insyaAllah pasnie maybe akan jadi rapat cam dak2 kelas OM 1D kott.. Sumpah rindu gile kawan2 1D dulu.. Pasal lect pon oke2 je.. Sir Zaki mang lawak.. Tapi entah kenape tadi mase dy masuk kelas aku terketaq2.. Dahla sejuk nak mampos..


Sir cakap subjek nie susah giler. Dak2 sem lepas ramai yg failed paper nie.. Huhuhu.. Takotnyer.. Tapi WE pon aku tetap pegang kate2 "APE-APE PUN BERGANTUNG PADA DIRI SENDIRI".. Kalau nak berjaya belajarlah sungguh2 ye x ?? Benda yg susah akan jadi senang kalau kite belajar , tapi benda yg senang akan jadi susah kalau kite MALAS.. Mesti ingat kate2 ayah Nadya "STUDY HARD but at the same time ENJOY"


Oke laa.. thats all 4 today.. Mengantoklah.. Nak tido.. Babai =)






kikisha

Friday, 18 November 2011

Mee Siput Muar


Haa kali ni Kila nak share something kat u all lbih2 lg pade kawan2 Kila yg kat KPTM nie.. 

Sebelum cuti sem 1 ari tu Kila pernahlah tanye rumet Kila.. " kat Kedah nie x de jual mee siput ke ?? "


Diorg tergelak2 bile Kila tanye dirg soalan 2 taw. Diorg sume blur  xtaw pe 2 mee siput. Yang lagi kelakar bile Nadya cakap " aku x makan la mee 2 sebab aku x makan siput " .. hahahahaha.. name je mee siput tapi mee 2 xde kene mengena lansung ngan siput sayang oii...

Dalam fikiran diorg mee siput uh lebih kurang cam mee berkuah yg dimasak dengan siput.. hahahahaha..

Bile aku kaji2 kat tenet bawu la aku dapat taw yg mee siput uh juz popular kat Muar (sebut Muo) je rupenyer.. Adoyai.. Patutlah sume rumet aku x taw.. Ermmm nampaknyer banyak jugak yg special kat Muo nie kan ?





haaaa.. nie la rupe mee siput 2.. nie yg belum digoreng lg taw.. kalau x salah lah kn mee siput nie asalnya dr mee kuning yg dijemur sampai kering..



yg nie pulak yg dah siap digoreng.. besenyer mee siput akan dicicah ngan sambal ikan bilis..
Lg pedas sambal uh lg KICK !!
Nak goreng mee siput ni mesti gune minyak yg penuh.. Minyak 2 pulak kene betul2 panas.. 
Kalau goreng dalam minyak yg belum betul panas nanti x kembang n jd cantik macam kat gambar ni..
Rase dy pun x sedap nanti.. Sooo.. Pastikan minyak btul2 panas k !!


Dulu mase zaman sekolah mang selalu giler lah makan bnde nie. Diorg jual dalam plastik cam dalam gambar nie lah.. Bese satu pack nie bwu 60sen jee.. Murah jee..
Besenyer sebelum makan kitorg akan remukkan dulu plastik tu.. Tapi x lah remukkan sampai hancur mee siput 2.. Remuk sikit2 jee.. Pas dah remukkan curahkan sambal dy.. Huh.. Syokk woo...


Kalau korang yg org utara ni dgr name mee siput mang nampak kelakar kan ??? Lagi2 bentuk dy yg macam maruku. Dah lah bentuk macam maruku pastu cicah pulak ngan sambal ikan bilis pulak 2.. Mang sumpah x logik kan ?? Tapi ni pelik tapi benar.. Siyes Kila cakap sekali korg "NGAP" mang akan nak lg.

Bagi student yg duk kat asrama macam kitorg x sesuai sangat kalau nak beli yg belum siap goreng punyer.. Sebab tanpe sambal ape la maknenyer.. Dulu mang satu2nyer sambal yg dijadikan pencicah mee siput nie adalah sambal ikan bilis tp skang ni dh wujud macam2 sambal pulak.. Ikut selera masing2 laa..

Sape2 yg jdikan benda sebagai bisnes mang boley bolot kekayaan lah.. Sebab benda mang laku sangat kat merata JOHO.. Rasenyer setiap kantin sekolah kat Joho mang akan jual benda nie kot.

Lg ngan musim SEA GAMES nie kan.. Duk depan TV kunyah benda mang syok laa.. Dari ite ngap jajan o snack lebih baik makan benda nie ye dak ??

Oke thats all =)

4 my hausmet.. nanti Kila balik Muo Kila bawakkan tuk korg k benda nie..






kikisha


Friday, 11 November 2011

B.E.S.T F.R.I.E.N.D.S

Nie gambar ngan Nazilah.. kawan yg paling rapat ngan saye.. rapat dr kecik sampa gabaq laa !!
Klu dah jumpe dy mang bergegar dunie.. mang terus jd hari GELAK TANPA HENTI  lah !

yang paling kanan uh Siti Fazira. Antara kami sume dia la yg paling pandai. Dah kat Matrik dah skang.
Sebelah dy uh plak Nur Fatehah. Kawan baik saye yg paling alim & sopan.

Ala2 pempuan arab an si Teha nie..


Haaa.. yg nie pulak si Norma. Die nie lurus ckit tp die sangat baik hati. Hatidie sangat lembut. Selalu tolong kawan2 lak uh.. x rugi la kawan ngan dy nie..
Tenok 2 ekor nie Rishi Alan & Pak Din..
Diorg nie geng KPTM aku..

________________________________________________________________________________

Bile tgk pic lame2 nie teringat pulak Kila kat bestfrens sume.. Entah ape kesudahan cerita kami nie.


Haaa.. Biar Kila share sikit tentang kawan2 baik Kila nie. Erm mang dari skolah lagi Kila dah berkawan ngan mereka. Mereka yg Kila mksudkan ialah Nazilah Adnan , Nur Fatehah , Siti FaziRa , Ct Hajar & Norma Rusli.




Kitorg ber6 1 kelas sejak form 4. Kami sangat2 rapatlah. Kalau kat skolah uh mang sentiase bersama. Nak ke toilet pon slumber badak je g ber6.. maklom lah dak pmpn an ?? x sah kalau kat skolah g toilet xde yg menemankan.. Ade hantu kononnya dalam toilet uh.. Tapi kami ni jgn kate nak ke toilet , kalau nak ponteng skolah pon selalu same2.. Hahahahaha.. Kalau seorang ponteng lagi 5 owg mesty ponteng gak.. Susah senang bersama laa katekan.


Tapi sume 2 cm dah x terasa pulak skang nie. Entah kenape kitorg mcm dah renggang. Ermm maybe sebab kitorg dah x de banyak mase bersama kot. Masing2 dah wat haluan masing2. Ditambah pulak baru2 kami ade salah faham. Belum lame aku g kawan2 aku dah berubah. Macam2 cerita aku dengar. Ade gak yg mengadu sambil nangis2 kat aku sal someone nie.. ermm.. x perlu nak publish kot sape punyer diri & ape yg dibuatnyer.. hahahaha.. kang jatuh pulak air muke uh..


Kawan yng dulunye gila2 kini dah jadi sorg yg sangat siyes.. huh x pham tol Kila.. Kami berempat ngah pening pk kan masalah 2 owg lagi bff Kila uh.. Salah faham uh hnye masalah kecik je tapi entah kenapa dia besar2kan sampai tahap cm2 sekali..


W.E pon Kila sangat berharap supaya frenship nie kekal & kembali cm dulu.. i LOVE u allz !!!












kikisha

Tuesday, 8 November 2011

Belajar Oh Belajar !!!






haaa.. memandangkan sem 2 dah nak bermula kat sini kila nak kongsikan beberapa tips macam mana nak jadi rajin bila belajar. Yela kan.. Kita kenalah rajin belajar. Dah guk jauh-jauh dari Johor ke Alor Setar ni mana boleh main-main. Masa sem 1 dulu kila dah banyak sangat main. So tuk sem 2 ni harap sifat malas tu dapat dihilangkan laa. Nak gak merasa dekan ye tak ??
Korang pun try la tips kat bawah nie.
Semoga kita semua peroleh kejayaan.
Amin3..

Tip Rajin Belajar : 
1. Niat
Semua pelajar mesti betulkan niat..nak belajar atau nak buang masa dengan kawan-kawan...sama juga macam kita nak sembahyang...jika niat kita terpesong atau tak kuat dalam hati..namanya kita berada didunia lain la masa (berkhayal)

2. Azam
Setiap kali nak tidur kuatkan azam.."aku nak ke sekolah besok dan belajar bersungguh-sungguh, apa yang guru ajar, apa yang aku lihat, dengar dan buat Insyallah ingat"
 Setiap kali bangun pagi..ulang balik azam kita malam tadi.

3. Perancangan
yah ini yang payah ni..macam mana nak buat perancangan...kena buat jadual ka...Yap paling senang sekali...buat jadual study..dan jadual study ni kenala review selalu..ubah jika perlu..jumpa guru kaunseling kalau tak tahu. Berbincang dengan kawan-kawan..rujuk pelajar cemerlang di sekolah.

4. Idola
cewah...idola pula..ye la kalau kita rujuk idola kita tentu kita nak berjaya macam dia..contohnya kita ambil idola Rasullah. betapa tekunnya bagina berjihat walaupun mendapat tentangan dari kaumnnya sendiri. @  Nur Amalina Che Bakri. dapat semua A dalam SPM. dah la tu bakal dapat double degree (MBChB and B Med Sc) macamnan dia boleh berjaya..kak ka beli lah buku dia.

5. Berdoa
Semua agama menggalakkan umatnya berdoa..doa, doa doa....SENJATA utama kita...tanya la ustaz..cara berdoa.

6. Mohon restu ibubapa
Kerestuan ibu bapa juga penting..apa nak malu minta restu..cuma minta ampun dari ibu dan bapa setiap hari minta halal makan minum dan mintakan ibubapa doakan kat kita..mana ada ibubapa tak suka anaknya berjaya kan

7.Kawan
Ha ha ni pun part yang susah ni..pendek cerita...kawan untuk menangis sekali tak ramai...kawan untuk ketawa..ramai..ka ka ka. pilihlah kawan yang boleh membetulkan kesilapan kita..ingat mengingati

la sampai 7je...sapa-sapa ada tip lain kongsi sama..


#tips disumbangkan oleh abg Haziq Haqimie <3<3

Saturday, 5 November 2011

Aidiladha..

hai2..

Erm hari nie x dapat nak karang panjang2 sebab banya sangat keje nie.. Al-maklm lah sok kan dah nak raye dah.. Raye kali memang sangat special.. Sebab ni 1st time family kila berbisnes lemang & rendang.. Biarpun penat & agak kelam kabut tp sangat best..

Okelahhh.. dapur dh memangil-manggil 2.. I have to go.. Bubye..

ehhh.. jap2 !!

Tak wish lg laaa..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA ye korg !!!!

Friday, 4 November 2011

PeNantian DetIk Yg MenyekSakaN

Salam kejayaan kepada semua warga KPTM-UiTM yg tengah berdebar tunggu result..

Sumpah Kila x boleh nak tidur semalaman dek kerana takot result HANCUQ !!!
Huh... Entah apa keputusannye nanti. Perasaan nie bercampur2. Tak tau nak cakap. Suspen + takot + cuak + tertunggu2 sume ade. Senang cakap secukup rasa laaa...



Huh.. Tak tenang je diri nie. Harap2 lah takde subjek yg kne repeat. Takot sangat nie. Kila tau kawan2 yg lain pon msty cuak cam Kila gak sebab ramai yg call cakap takot nak tau result masing2. 


Lagi buatkan Kila takot bile ramai la pulak yg nak tau result yg Kila dapat. Abang2 & kakak2 senior la yg ramai sangat nak tau. Katenye bile Kila gtau pe result Kila senang nanty diorg nak bg Kila bayangan tentang perancangan yg perlu Kila buat untuk sem seterusnya nanty. Yelaaaa abang2, kakak2... Nanty Kila gtau ye result Kila.


Ermm nak menaip pon terketaq-ketaq nie.. Apa2 pon Kila doakan yg terbaik tuk semua kawan2 Kila tak kire la yg kat KPTM ataupun UiTM. Hope kite akan same2 menempa kejayaan pada peperiksaan kali nie. Amin3..


Nasihat Kila pada yg kurang bernasib baik, harap tak berputus asa. Banyak lagi ruang yg boleh kita same2 perbaiki. Yang paling berubahlah. Jangan terlalu nak njoy ngan kawan2. Sekali-sekala jadilah ulat buku. Erm SALAH-SALAH !!!! Bukan sekali-sekala tapi kne selalu. Biarpun belajar ckit 1 hari tapi istiqamah la dalam belajar. 1 lg jangan pernah malu2 nak tnye kat lect & kwan2 tentang subjek yg kite kurang paham. =) *Ayat nie ditujukan pada diri sendri sebenarnya..


Haaaa.. Kila tau ramai antara kawan Kila yg pndai, yg ade potensi dapat dekan. So pade yg bejaya dapat result gempaq 2 diharap tak terlalu selesa. Usaha mesti diteruskan & Kila harap u all dapat buat yg lebih baik pade sem2 akan datang. Amin3.. Ermm dah pandai uh jgnlah kedekut ilmu pulak yee.. Ajar2 lah kami yg x berapa nak pandai ni..


W.E pon I wish u all luck =)




GadisCuak

Thursday, 3 November 2011

Segalanya settle..

Selamat hari Khamis sume..!!!




Alhamdulillah segalanya selesai.. Lega rasanya. Kila dah mintak maaf kat dy, dy pun dah mntak maaf kat Kila. Kila tau ni sume bukanlah salah dy.. Tuhan yg tentukan sume nie. Lepas dah selesai sumenyer rasa tenang plak aty nie.. Alhamdullilah.. Biar pun agak takot nak call dy tp Kila beranikan gak diri nie. Nasib baik lah dy x cakap pape. Yg lg kelakar dy ingat Kila call dy sebab nak marah o nak maki dy.. Ishhh.. Kila bukan jenis yg suke maki2 owg k.




Bile dengar dy bersuare ngan suare dy yg lmbut 2, Kila taw dy budak baik. Sangat beruntung Kila dapat kawan ngan dy. Segalanya yg berlaku walaupun pada mulenye buat Kila frust & sedih tapi Kila redha je. Sebab Kila taw segala yg berlaku ade hikmahnye. See, memang ade hikmahnya.. Tengoklah sekarang nie Kila dah rasa sangat tenang & dah boleh terseenyum sorg2. Siap dapat kawan baru lg. =)




Korg x paham pe yg Kila cakapkan ??? Mintak maaf ka sape ?? Lantak korg lah pham ke x.. hahaha.. Yg pasti Kila x dapat nak brcerita tentang perkare nie kat public macam nie.. Tapi moralnya jgnlah simpan perasaan dengki pada sape2.. Kalau ada yg buat salah kecik2 kat korg maafkan jela. Jgn nak simpan pape2 dalam hati. Tak rugi pun maafkan owg. Hati korg jd tenang lg ade laa. Kalau korg tak nak diri korg di benci jgnlah korg membenci owg lain. Sebab sekali kita wat buruk pada owg , 10x keburukan akan berpaling pada korg. Ni kenyataan taw.. Bukan Kila main cakap jee.. Sooo... Renung - renungkan & Selamat Beramal !!!


Wednesday, 2 November 2011

PuTus CintA









Let me list down... bagaimana kesannya, dan bagaimana hidup selepas putus cinta :-
  • Ada yang terasa seperti segala-galanya sudah tidak bermakna lagi dalam dunia ni.
  • Ada pula yang merasa sudah tidak ada tujuan hidup lagi.
  • Ramai pula yang masih tergila-gila kan bekas kekasih walaupun sedar sudah putus cinta.
  • Kadang-kadang tengah tengok tv pun, perasaan melayang entah kemana-mana.
  • Wajah yang manis, mungkin mencuka sepanjang masa.
  • Ada pula yang berhari-hari tidur je… tak pergi kerja, tak keluar rumah, tak makan, tak mandi.
  • Some of them, senyum je selalu among friends, tapi semua itu hanya buat-buat macam okay la kononnya…dalam hati, merana giler!
  • Ada yang lucky to have friends around yang datang membantu secara emotionally. Datang memberi support. Which is very good. BUT actually, it’s not helping!
  • Bagi mereka yang tabah, strong dan bermotivasi, mereka akan cuba untuk mulai bercinta kembali dengan yang lain… but most of them akan gagal lagi dan lagi. Mereka akan kecewa dan bosan… kerana masih teringat kekasih lama.
  • Ada yang berjalan-jalan seorang diri di khalayak ramai, terasa seperti zombies… seolah-olah seperti mayat hidup yang tanpa deria rasa atau apa-apa deria lagi...
  • Ramai yang masih menangis-nangis, merayu-rayu semasa menelefon kembali bekas kekasih  yang sudah lama nekad tidak akan kembali pada ex. Kesian… dan amat pathetic!
  • Ada yang berdendam... tekad sekali untuk menghancurkan hidup bekas kekasihnya, sehingga mereka membuat keputusan yang bodoh dan melampau. Sedangkan dalam hati, mereka masih cinta.
  • Sesetengah tu, mencuba untuk memikat kembali bekas kekasih...  tetapi akibat terdesak, tingkah laku mereka agak kurang matang dan  keputusan yang diambil juga lemah dan tidak berkesan.
  • Ada juga yang putus cinta dengan baik. Bekas kekasih masih in contact, masih berkawan, masih berbual di talian… dalam hati Tuhan saja lah yang tahu betapa masih cinta… namun at the end, still kecewa, kerana bagi dia..segala-galanya sudah berakhir dan tidak akan menerima kita lagi...
  • Secara psikologi nya... apabila seseorang itu sudah putus cinta,  ketegangan di dalam diri mereka akan menguasai jiwa dan nafsu mereka sehingga  mereka menjadi seorang yang sudah tidak menarik lagi...
KESIMPULANNYA...

Kehidupan selepas PUTUS CINTA… SUCKS!! Menyakitkan, mengecewakan, menyedihkan, membosankan, merana jiwa…dan tiada siapa pun yang dapat membantu!

We can pretend seperti everything is okay… but the truth is…it is NOT! Sakit beb… frust giler, …tapi that’s LOVE IS ALL ABOUT. Kita kecewa, kita berduka… kita merasa itu semua untuk kita akan lebih menghargai lagi kehidupan ini, kita akan lebih hargai cinta yang hadir nanti.

It makes us become wiser…lebih matang dan bijak membuat keputusan. It’s a process untuk semua insan melaluinya dan belajar dari kesilapan.

MY ADVISE :
=========
Cool down dulu sebelum memulakan sebarang perhubungan cinta..., take your time untuk muhasabah diri... kalau kereta, OVERHAUL dulu hehehe :))
  • Luangkan masa untuk diri sendiri lebih sikit. Manjakan diri dengan proses membaik pulih, jiwa dan nurani.
  • Lalui rawatan-rawatan semulajadi seperti ke spa, jacuzi, berendam dengan air garam bukit, serta selalu-selalu nikmati mandian air laut yang masin tu, it calm you down for sure.
  • Amalkan pemakanan kesihatan, something yang boleh membuang toksid dalam badan. Yang boleh memberi tenaga dan menyihatkan serta menyegarkan wajah anda.
  • Mesti Rasai suasana kampung, atau suasan kekeluargaan dan rapatkan diri dengan keluarga lebih-lebih lagi.
  • Tuhan anda? ALLAH swt? ...itu tak perlu nak cakap lah. Sudah satu kewajipan. So, kembali kepada yang Maha Esa.
DO ALL THIS... InsyaAllah, anda akan kembali tenang dan dapat rasakan diri anda kembali menarik!
  • Ya, ramai yang tanya, "cukup ke dengan mengamalkan semua tu... macamana nak tangani hidup selepas putus cinta ni… "
well, my answer is,

Apabila kita MULA melakukan sesuatu untuk diri kita sendiri... itu adalah langkah pertama ke arah kebahagiaan...

Langkah kedua, HADAPINYA DENGAN SENYUMAN, be cool… relax… KERANA, hanya MASA akan mengubat kedukaan kita, hanya MASA akan mengubah dunia kita, HANYA masa yang membahagiakan kita nanti… TIME WILL HEAL US!

Jangan lari, jangan sembunyi, jangan benci …hadapinya, rasakan sakit itu sampai sudah tidak sakit lagi. Rasakan kekecewaan itu sehingga sudah tidak ada apa-apa lagi yang boleh mengecewakan kita. Orang tua-tua selalu berkata… “Alah bisa…Tegal biasa”

Amat bermakna maksudnya… Apabila segala-gala kekecewaan dan kedukaan dari putus cinta itu sudah menjadi biasa…segala-galanya sudah tidak memeritkan lagi. Bagaimana untuk membuatkan ianya biasa? … Kenalah biasakan diri dengan semua keperitan itu. In time… you’ll feel nothing at all, boleh lah mula bercinta lagi!

Be strong and BELIEVE you can do it!

Tuesday, 1 November 2011

Tips HiLangKan FrUst NonGgenG =)



Salam semua. Bila disebut mengenai putus cinta, aku rasa kebanyakan daripada kita semua pernah mengalaminya kan. Tak kira la putus cinta tahun bila, tapi yang pastinya mesti terdapat perasaan tak best ketika putus cinta tu kan. Kalau ada yang gembira pula, lain cerita. Aku nak cerita mengenai cara mengubati perasaan putus cinta ni k.


Jangan Hubungi Pasangan Anda!

Jangan call, sms, e-mail atau apa- apa cara sekali pun yang berkaitan dengan menghubungi. Jangan lakukan sebarang komunikasi kepada pasangan anda. Biarkan keadaan ini berlalu selama yang mungkin.


Jangan Hubungi atau Meluah Masalah Kepada Rakan Pasangan Anda.


Disebabkan tidak dapat menghampiri pasangan anda, akhirnya anda memilih untuk menghubungi rakan pasangan anda dan meluah masalah anda dan pasangan anda. Keadaan ini akan memburukkan keadaan dan bukannya memperbaiki keadaan.

Luahkan Masalah Anda Hanya kepada Teman Rapat Anda Sahaja!


Masalah cinta seperti ini anda perlukan seseorang yang betul- betul rapat dan memahami anda. Seseorang yang betul- betul boleh mendengar dan menjiwai masalah anda. Cari mereka dan luahkan segala masalah perhubungan cinta anda. Ahli keluarga juga mungkin menjadi pilihan anda untuk meluah.

Jangan dikenang masa bersama

Yang ni antara sebab korang terlalu bersedih kalau putus cinta. Seeloknya, jangan difikirkan langsung segala “saat-saat indah” korang bersama dengan bekas cinta korang. Seboleh-bolehnya cuba terus lupakan kenangan tu. Anggap yang korang langsung tak pernah kenal dengan si dia.Kalau ada hadiah ataupun barang-barang pemberian dari si dia, aku sarankan korang simpan barang tu. Jangan letak di tempat yang korang boleh nampak selalu. Takut nanti susah nak lupakan kenangan bersama.


Bergaul bersama rakan-rakan dan keluarga
Amaran !!! Jangan biarkan diri anda keseorangan. Carilah teman untuk bergaul. Bila bergaul dengan rakan-rakan ataupun keluarga, korang tak akan rasa kesunyian. Elakkan dari kesunyian kalau baru lepas putus cinta ni. Bahaya. Sebab itu seeloknya bergaul dengan ahlikeluarga dan kawan-kawan. Mesti korang akan rasa ada pengubat hati dan kalau masih ada perasaan sedih tu, korang boleh la luahkan kepada keluarga dan kawan-kawan. Tak ada la timbul masalah stress pulak.

Ingat kepada pegangan agama
Bagi yang beragama islam, berdoa lah banyak-banyak agar Allah mudahkan korang melalui masalah ini. Lagipun korang kena ingat, segala ujian yang Allah bagi kepada hambanya mesti ada penyelesaiannya. Kena ingat juga setiap perkara yang berlaku ada hikmah-hikmahnya. Jadi mungkin korang akan bertemu pasangan yang lebih sesuai lepas ni kan. Mana tahu bekas pasangan korang tu bukan calon yang paling sesuai untuk kamu. Renung-renungkan. Jangan lihat suatu perpisahan tu dari sudut negatif sahaja. Kena dilihat dari sudut positifnya jugak kan.



Hadiahkan Diri Anda Dengan Sesuatu yang Menyeronokkan
Anda perlu sedar bahawa anda sedang bersedih. Jika anda terus bersedih maka, tiada penyelesaian dapat anda lakukan. Oleh itu, anda perlu hadiahkan diri anda sendiri dengan sesuatu yang ceria dan menyeronokkan. Pergi bercuti ke tempat yang asing daripada tempat anda mungkin boleh membantu anda meredakan kesedihan. Belikan sesuatu yang berharga kepada diri anda sebagai hadiah keranaanda mampu mengharungi perpisahan ini.

Mulakan mencari!
Haha..mungkin ada sesetengah yang rasa tip terakhir ni agak keterlaluan. Tapi percaya lah, ni merupakan salah satu cara yang paling berjaya nak mengubati kekecewaan selepas putus cinta. Dalam proses nak mencari ni, baru korang perasan yang sebenarnya korang tu masih berharga. Cari lah yang rapat dulu dengan kita, jangan terus-terus nak cari yang jauh pulak kan. Kang orang cakap gatal pulak. Seeloknya mulakan dengan berkawan dulu, bila dah selesa, baru la beranjak kepada status hubungan yang lebih elok kan. Hehe
So, kepada yang baru putus cinta tu, kalau ada masalah dengan perasaan dan emosi korang sekarang, harap penulisan yang tak seberapa aku ni dapat la membantu korang dalam mengatasi kekecewaan tuh. Walau seteruk mana pun kekecewaan korang, ingat lah yang bunuh diri bukan jalan penyelesaian yang terpantas dan mudah k. Cheers
p/s: Bila putus cinta, jangan kecewa. Sepatutnya bertuah sebab Allah dah tunjuk yang si dia bukan pasangan yang sesuai untuk kita. Segala yang berlaku ada hikmahnya. Bersyukurlah.