Saturday, 17 December 2011

MyAgrosis - UiTM Merbok


Semalam 17hb  Kiki g satu program kat UiTM Merbok, Sg Petani. Ade PM kita taw. PM nak lancarkan Plak Kelab MyAgrosis. Alaaa.. benda alah ni pasal usahawan dari kalangan siswazah.

Mang ramai giler yang datang. Beriban wooo.. Kitorg gerak dr asrama kul 7 pg.. sampai sana dalam kul 9 lbeyh.. Jalan punya la jamp. Maklomlah PM nak datang kan ?

Best ke x ?? Ermm.. x tau nk kate best ke x. Tapi mang dapat pengalaman baru la. Dapat tgk & dgr suare PM live kott.. Dapat tgk tempat belajar kawan sendiri. Dapat tgk produk2 usahawan tempatan & dapat belajar benda baru. Contohnya macam ikan arowana nie :






Nampak tak ikan kecik tu.. Ade kaler kuning2 kn?? Yang kuning tu sebenarnya perut dy.. Tu lah bekalan makanan die sepanjang die x bernyawa lagi. Die x bergerak camtu sampai 9-21 weeks. Dasyat kan ?? Kiki ingatkan die cam ikan2 lain - kuar2 terus boleyh berenang. Unik x ikan nie ??

Macam bese.. Kiki kan suke pokpek2. Sume both Kiki terjah ngan soalan2 ngarot & merapu giler babeng. Diorg yg sengal2 tu pon men layan je.. hahahaha.

Ape lagi nak citer ek ??? Haaaa.. mase ni la Kiki dapat try mencanting batik. Nampak je senang. Pekerja tu buat mang senang la kan sebab diorg dah bese buat. Hasil kerja diorg sumpah cantik giler tp bile sampai tangan montel aku yg buat huru hara jadinya batik tu. Kalau dijual mang x de sape nak beli kottt.. hahahaha






 Selain benda2 nie, banyak lagi booth2 menarik kat program ni.. Malas & x larat nak citer dah.. hahaha. Tgk jela pic2 nie kay !!



















Friday, 9 December 2011

Warkah buat bonda

Eeeuuwww !!! bonda ?? haahahahahahaha.. Geli vuntut jee..


Oke straight to da point.. ( nak jadi klasik jap )


Kehadapan bonda ku yang berada di joho, Sesungguhnya anakanda di sini amat merindui mu wahai bonda. huhu.. ;'(


Uweeekk.. Uweeekk.. Adek ( name manje kat umah ) nak flash back blik kenagan mase adek kecik2 dulu. Adek manja kan mak ?? Sampai dah besar gabak ni pun still lagi nak tidur sebelah mak. Kalau kat umah mesty nak peluk mak. Kawan2 adek selalu ckap adek ngada2 ngan mak tapi adek x malu pun peluk mak depan kawan2 adek bile mak datang ambik report card kat sekolah. Ape yang peliknyer peluk mak sendiri. Bukan haram pun. Cite sal halal haram nie, remaja zaman sekrang lebih suke buat yang haram dari yang halal. Peluk mak x mau, segan tapi peluk pakwe kat taman depan owg lalu lalang x malu la pulak kan ?? Tak fikir ke ade bape ratus pasang mate yang tengok aksi korg. Bukan korg je yang dapat dose, owg yang tengok tu pun dose sama. Ishh3..




.
DO


DON'T


Dulu mase kecik2 tengok je mak pakai cantik terus tanye mak nak g mane. Pastu mesty nak ikot. Kalau mak x bagi ikot, selangkah mak kuar umah sampailah mak balik semula adek x habes nangis lagi. Hahahaaha.. Poyo betol. Tapi mak cakap adek ni baik, adek x nakal kalau bawak ke mana2. Cuma adek kuat bersembang ngan owg. Kuat berceloteh. Sampai ke besar mang kuat cakap. Kalau ikot mak x belikan pape pun tak pe, asalkan dapat ikot.


Pastu bile time hari guru kat sekolah mesti mak tension sebab adek suke merengek suh mak cakap kat abah tuk beli hadiah nak bagi kat cikgu. Bukan tuk sorg dua cikgu tapi kalau boleyh nak bagi kat sume termasuk guru besar sekali. Adoooiiii.. Kopak duit mak bapak.. 


Bile tang majok pulak, mang mak jela yang mujuk.. Bile dah banyak kali pujuk tapi still nangis gak, mak pun wat x layan je. Buat macam adek tak wujud.  Adek kalau dipujuk mang makin ngada2. Nak bagi adek oke balik senang je. Biar je adek nangis sampai penat, sampai tertido. Nanti bangun tidur terus oke, macam tadi xde pape yang berlaku. Haaaa.. yang ni mang jadi sampai skang. Hahahaha.. So 4 my kekanda, ikotlah ape yang my mum wat bile i majuk nanti k <3..


Dulu mase kecik2 mang ckop takot nak ckap "babi", "sial", "bodoh" dan yang sewaktu dengannya. Dengar dek mak mampos kene cili mulut. Dulu adek pernah kene kott.. Pehhh.. mang terbaik.. Mang sedap. Bibir adek lebih sexy dari bibir Angelina Jolie. hahaha..


    <------- lebih kurang camnie la hasilnye lepas kene cili time tu..


Ermm.. kalau nak citer sal benda sampai esok pun tak habis2. Konklusinyer di sini mak sangat penting dalam hidup kite. Even ur dad yang g keje cari duit tapi u all mestikan akan lebihkan mak gak. Kalau balik umah owg 1st yang kite cari adalah mak. Kalau sakit ngadu kat mak, mintak mak picit sane sini. Kalau ade masalah mesti akan cite kat mak. Segala problem nak cite kat mak mintak mak tolong. Korg lebih banyak share benda sedih pade mak korg dari benda yang boleyh hepikan aty die, betol x ?? Nape weyh ?? Berape banyak kali korg kuar jalan2 ngan mak korg ? Mesti kate ajak mak sekali boring, tak leh nak enjoy kan ? Cube korg fikir dulu mase korg kecik mane mak korg g mesti die bawak korg tapi nape bile dah besar korg tak nak buat benda tu ? Kenape takot sangat nak balas jasa mak korg ?


Bile Kiki berjauhan ngan mak nie aku rase macam ape yang mak Kiki bagi kat Kiki dulu sangat sempurna. Betapa seksanya duk berjauhan dengan family. Kalau kat umah sume mak yang uruskan, kat sini segala benda kene buat sendiri. Dah xde sape nak bergantung.


Nasihat Kiki korg hargailah  segala pengorbanan ibu korg tu. Yang paling penting jangan belajar menipu mak ayah. Sekali berjaya menipu korang akan terus menipu sampai ke tue. Terus terang je tentang sume benda. Mak ayah korg takkan marah punyer. Siyesly.. Korg kene fikir positif kenape mak korg suke bebel kat korg, x bagi korg buat tu buat ni.. Die buat macam tu sebab tak nak korg tersesat & menyesal satu hari nanti. Benda yang korg buat tu ade banyak keburukkannya dari kebaikan. Thats why la mak u all x bagi u all buat benda tu. Tak kan lah nak buat benda baik pun mak u all nak marah kan ?


Mungkin u all sume tak pernah rase situasi macam yang Kiki rase mase nak ambik PMR dulu.  Mase tu tepat pukul 1.45 pagi di Hospital Sultanah Fatimah, Muar doktor yang rawat mak Kiki datang dekat kami adik-beradik. Doktor tu cakap :


" Kumpulkanlah sedare mare. Maaf, mak awak sedang tenat. Keluarga terdekat silalah masuk tengok die."
Mase tu Tuhan je yang taw. Kiki menangis tak berhenti-henti. Rase macam Kiki pun nak ikot mak same. Malam tu sume ade kat hospital hadap mak yang koma kat katil sambil bacekan yasin tanpe henti. Mak koma dah 5 hari. Hari yang same Kiki kene masuk dewan peperiksaan jawab paper Geografi time tu. Tuhan je yang tau. Rase macam tak sanggup nak tinggalkan mak. Kawan2 lain jawab dengan tenang tapi Kiki jawab dalam esakan air mate. 


Alhamdulillah lepas mak operation, mak sedar lepas seminggu koma. Kiki sangat2 bersyukur sebab Tuhan bagi lagi kesempatan tuk Kiki bersama mak. Makkk.. Jangan tinggalkan Kiki yee.. Kiki sayang mak.


Korg nak ke mak korg x wujud lagi bile korg balik ?? Dah tak de sape yang sediekan makanan. Dah takde sape basuh baju u all. Hidup tanpe ibu nie bukan mudah sayang. Takkan bile mak u all dah takde baru u all nak hargai & balas pengorbanan die ?


Saynglah dia. Peluklah dia. Sebelum pergi mana2 tu cium lah pipi dia. Call lah dia hari2. Kiki call mak Kiki tiap hari. Takkan call pakwe hari2 boleyh, call mak x leyh. Tak rugi sayang oii.. Dapat pahala lagi ade lah. Keredhaan ibu tu penting. 





Nie gambar spontan. Sebab tu muke agak x boleyh blah ckit.


SEKIAN...





kikisha





Thursday, 8 December 2011

i love MatLuthfi

Assalamualaikum...

Haaaa... meh3... meh rapat2 meh cik Kiki nak habaq kat hangpa suma pasai MatLuthfi yang ensem masyem nie... Haahahahahahahaha.. Gedix nak cakap loghat Kedah pulak dah..



X taw la nape sejak "kedepanan" nie rase ketagih pulak ngan video2 die. Erm mamat nie mang cute & video mang lawak la.. Memang melambak-lambak video die kat dalam you tube tue.. Kiki rase korg pon mesty dah pernah tengok dah video die nie kan ??

Actually mamat nie belajar kat oversea. Die belajar kat Curtin University di Perth, Australia. Kalau dengar cara die ckap mang dah dapat teka dah die nie owang negeri Jelapang Padi (Kedah). Owang Sungai Petani rupenye.
Tak banyak pon yang Kiki taw sal die nie. Yang Kiki tau mak die asal dr Penang. OKEBAI depa owg utara !! (tacing gaban)



Oke.. Nie lagi sorg anak KEDAH. Yang ni pulak Anwar Hadi. Samelah macam Matluthfi gak. Sebenarnya video die lagi melambak dari Matluthfi tu tapi aku rase Matluthfi lagi pemes kottt..
Die nie pun same belajar kat Australia. WE pon aku lebih minat pade Matluthfi taw sebab video yang die buat sume ade mesej positif & bukan sekadar unuk berjenaka.


Niat di hati mang la nak upload satu due video diorg tp wifi nie lembap la pulak. Korg tgk la sendri kat you tube yee.. X rugi pun tgk video diorg nie.


Ermm.. bagi yang duk jauh dari ketiak mak tu kan ( lebih dari 2 marhalah oke, setakat 2 meter X PAYAH sibuk) elok tgk video Matluthfi nie.  Sebab dalam video die banyak pasal pengorbanan seorg ibu. Lagi2 pada anak2 yang cam dah x bape nak ingat kampung halaman tu mang elok sangat la tu tgk video mamat nie. Hahahahahahaha.. Joke je~~


Congrate tuk Matluthfi sebab dari artikel yang aku bace hari tu kate yang Matluthfi nie dah mengatasi populariti Remi Gaillard ( vlogger terkenal di Ferancis).


"Orang biasa yang menggunakan cara luar biasa untuk meluahkan sesuatu dengan keterbukaan (memberi atau menerima) teguran." (MATLUTHFI90)


Oke skang nie dah xde alasan tak nak tgk video die. BYE !! Selamat ber"enjoy"





kikisha







Wednesday, 7 December 2011

pedulikan semalam

hurrmmm.. di tengah malam yang sayu nie TERjiwaang la pulak kan. Haisshh.. Dah gedix sangat ke cik Kiki oii.. Hahahahahaha.. 


Cer habaq kat Kiki sape yang x sayang pakwe. Haaaaa... Maybe x ramai yang tahu pasal hubungan kami nie kan.. Sebenarnya kami dah 2 tahun berkawan rapat tapi baru sekarang terbukak hati nak berkapel. Tak sangka pulak boleh ade perasaan macam ni kat dy. Tapi sumpah Kiki cakap even Nack ni nampak nerd tapi semua kawan2 Kiki puji dia. Maybe sebab kesantunan yang dilemparkan kottt.. Chewahhh.. Tak mau dah nak puji die lebih2.. Kang x pasal2 kene beli spander baru pulak kang. Hurmmm.. Nothing special in the relationship. Juz like any other couple. Kami teramat jarang luangkan masa untuk msg & call. Wall-to-wall lagilah jauh kan.. Nak buat macam mana kan dah memang nasib badan ni dapat pakwe yang giler belajar. revision of all time. Kadang2 Kiki jelez & hot gak kenape la die yang lelaki tu boleh rajin belajar tp Kiki yang perempuan malasnya masyaAllah.. Hahahahaha.


Sebenarnya Kiki x nak pun cerita panjang tentang benda nie. Kang owg kate Kiki nak menunjuk pakwe kat public la pulak kan ?? Lagipun hal peribadi macam nie lebih baik hanya dikongsi pada teman rapat je kott..


Oke kite lupekan sume tentang cintan2 nie. Jom cite pasal studi. Ingat Kiki.. Jangan nak lalai dengan C-I-N-T-A !! Cinta boleh cari lepas studi tapi belajar..?? ( haaaa.. jawab sendiri dalam hati ). Buat apa nak kejar cinta awal2, bukan boleh kawin sekarang pun. Kalau boleh kawin pun, nak ke kawin pada usia 18 tahun nie ?? Kiki tak nak.. Tak habis nak enjoy lagi. Tak puas nak gesel2 bawah ketiak mak la !! 



Ish banyak melalut sangat aihh.. Ermm so far berada kat AS dah hampir 4 mnggu ni oke2 je. Jadi student sem 2 rase cm dah x same macam sem 1 dulu. Kene kurangkan ckit enjoy nie. Duit pon kene lebih berjimat-cermat. Scandal- bundle dah x wujud dah. I admit, b4 mang Kiki active giler berscandal. hahahaha.. Sekarang dah bertaubat. Alhamdulillah.. 


Bab mentelaah pun dah ade kemajuan cikit kot sekarang nie. Hujung minggu mesti siapkan nota2 ringkas tuk semua subjek. Tak bnyak masa dh nak enjoy. Kiki tahu dalam kelas Kiki x ambik perhatian sangat untuk subjek tertentu. Tu sebab kene korban sikit waktu dan tenaga untuk belajar sendiri kat asrama. Hope sem nie lebih baik dari sem lepas. Kekecundangan pada sem lepas tak bermakne sem seterusnya pun akan kecundang jugak kan? Mood kerajinan perlu ditambah setiap hari. Speed menaip nota pun kena pantaskan lagi. No patuk2 ayam okee.. Title puteri tidur perlu dilucut segera ! Banyak lagi penambahbaikan yang perlu Kiki buat dalam diri ni untuk pastikan matlamat nak berjaya untuk sem nie berjaya. Amin3..


Segala pengalaman pahit dan manis yang lepas biar lah lepas. Kalau boleh Kiki dah x nak toleh kebelakang. Pedulikan segalanya tentang semalam. Kalau Shasha boleh kenapa Kiki x boleh kan ?? Shasha la yang jadi pembakar semangat Kiki. Lepas dia tak ada Kiki rasa macam Kiki wajib sambung "kepandaian" dia. Mak selalu bangga ngan dia. Sekarang dia dah tak ada. Biarlah Kiki pulak yang buat mak bangga. InsyaAllah.. Amin3.. Sumpah akak rindu Shasha.


Pada kawan2 rumet, kelasmet, hope u all boleh selalu bagi sokongan pada Kiki. Tolonglah marah Kiki kalau Kiki terlalu banayk main2. Kiki akan doakan yang terbaik jugak untuk seluruh teman dan sahabat Kiki.  InsyaAllah..









kikisha