Tuesday, 8 November 2011

Belajar Oh Belajar !!!


haaa.. memandangkan sem 2 dah nak bermula kat sini kila nak kongsikan beberapa tips macam mana nak jadi rajin bila belajar. Yela kan.. Kita kenalah rajin belajar. Dah guk jauh-jauh dari Johor ke Alor Setar ni mana boleh main-main. Masa sem 1 dulu kila dah banyak sangat main. So tuk sem 2 ni harap sifat malas tu dapat dihilangkan laa. Nak gak merasa dekan ye tak ??
Korang pun try la tips kat bawah nie.
Semoga kita semua peroleh kejayaan.
Amin3..

Tip Rajin Belajar : 
1. Niat
Semua pelajar mesti betulkan niat..nak belajar atau nak buang masa dengan kawan-kawan...sama juga macam kita nak sembahyang...jika niat kita terpesong atau tak kuat dalam hati..namanya kita berada didunia lain la masa (berkhayal)

2. Azam
Setiap kali nak tidur kuatkan azam.."aku nak ke sekolah besok dan belajar bersungguh-sungguh, apa yang guru ajar, apa yang aku lihat, dengar dan buat Insyallah ingat"
 Setiap kali bangun pagi..ulang balik azam kita malam tadi.

3. Perancangan
yah ini yang payah ni..macam mana nak buat perancangan...kena buat jadual ka...Yap paling senang sekali...buat jadual study..dan jadual study ni kenala review selalu..ubah jika perlu..jumpa guru kaunseling kalau tak tahu. Berbincang dengan kawan-kawan..rujuk pelajar cemerlang di sekolah.

4. Idola
cewah...idola pula..ye la kalau kita rujuk idola kita tentu kita nak berjaya macam dia..contohnya kita ambil idola Rasullah. betapa tekunnya bagina berjihat walaupun mendapat tentangan dari kaumnnya sendiri. @  Nur Amalina Che Bakri. dapat semua A dalam SPM. dah la tu bakal dapat double degree (MBChB and B Med Sc) macamnan dia boleh berjaya..kak ka beli lah buku dia.

5. Berdoa
Semua agama menggalakkan umatnya berdoa..doa, doa doa....SENJATA utama kita...tanya la ustaz..cara berdoa.

6. Mohon restu ibubapa
Kerestuan ibu bapa juga penting..apa nak malu minta restu..cuma minta ampun dari ibu dan bapa setiap hari minta halal makan minum dan mintakan ibubapa doakan kat kita..mana ada ibubapa tak suka anaknya berjaya kan

7.Kawan
Ha ha ni pun part yang susah ni..pendek cerita...kawan untuk menangis sekali tak ramai...kawan untuk ketawa..ramai..ka ka ka. pilihlah kawan yang boleh membetulkan kesilapan kita..ingat mengingati

la sampai 7je...sapa-sapa ada tip lain kongsi sama..


#tips disumbangkan oleh abg Haziq Haqimie <3<3

No comments:

Post a Comment