Friday, 9 December 2011

Warkah buat bonda

Eeeuuwww !!! bonda ?? haahahahahahaha.. Geli vuntut jee..


Oke straight to da point.. ( nak jadi klasik jap )


Kehadapan bonda ku yang berada di joho, Sesungguhnya anakanda di sini amat merindui mu wahai bonda. huhu.. ;'(


Uweeekk.. Uweeekk.. Adek ( name manje kat umah ) nak flash back blik kenagan mase adek kecik2 dulu. Adek manja kan mak ?? Sampai dah besar gabak ni pun still lagi nak tidur sebelah mak. Kalau kat umah mesty nak peluk mak. Kawan2 adek selalu ckap adek ngada2 ngan mak tapi adek x malu pun peluk mak depan kawan2 adek bile mak datang ambik report card kat sekolah. Ape yang peliknyer peluk mak sendiri. Bukan haram pun. Cite sal halal haram nie, remaja zaman sekrang lebih suke buat yang haram dari yang halal. Peluk mak x mau, segan tapi peluk pakwe kat taman depan owg lalu lalang x malu la pulak kan ?? Tak fikir ke ade bape ratus pasang mate yang tengok aksi korg. Bukan korg je yang dapat dose, owg yang tengok tu pun dose sama. Ishh3..




.
DO


DON'T


Dulu mase kecik2 tengok je mak pakai cantik terus tanye mak nak g mane. Pastu mesty nak ikot. Kalau mak x bagi ikot, selangkah mak kuar umah sampailah mak balik semula adek x habes nangis lagi. Hahahaaha.. Poyo betol. Tapi mak cakap adek ni baik, adek x nakal kalau bawak ke mana2. Cuma adek kuat bersembang ngan owg. Kuat berceloteh. Sampai ke besar mang kuat cakap. Kalau ikot mak x belikan pape pun tak pe, asalkan dapat ikot.


Pastu bile time hari guru kat sekolah mesti mak tension sebab adek suke merengek suh mak cakap kat abah tuk beli hadiah nak bagi kat cikgu. Bukan tuk sorg dua cikgu tapi kalau boleyh nak bagi kat sume termasuk guru besar sekali. Adoooiiii.. Kopak duit mak bapak.. 


Bile tang majok pulak, mang mak jela yang mujuk.. Bile dah banyak kali pujuk tapi still nangis gak, mak pun wat x layan je. Buat macam adek tak wujud.  Adek kalau dipujuk mang makin ngada2. Nak bagi adek oke balik senang je. Biar je adek nangis sampai penat, sampai tertido. Nanti bangun tidur terus oke, macam tadi xde pape yang berlaku. Haaaa.. yang ni mang jadi sampai skang. Hahahaha.. So 4 my kekanda, ikotlah ape yang my mum wat bile i majuk nanti k <3..


Dulu mase kecik2 mang ckop takot nak ckap "babi", "sial", "bodoh" dan yang sewaktu dengannya. Dengar dek mak mampos kene cili mulut. Dulu adek pernah kene kott.. Pehhh.. mang terbaik.. Mang sedap. Bibir adek lebih sexy dari bibir Angelina Jolie. hahaha..


    <------- lebih kurang camnie la hasilnye lepas kene cili time tu..


Ermm.. kalau nak citer sal benda sampai esok pun tak habis2. Konklusinyer di sini mak sangat penting dalam hidup kite. Even ur dad yang g keje cari duit tapi u all mestikan akan lebihkan mak gak. Kalau balik umah owg 1st yang kite cari adalah mak. Kalau sakit ngadu kat mak, mintak mak picit sane sini. Kalau ade masalah mesti akan cite kat mak. Segala problem nak cite kat mak mintak mak tolong. Korg lebih banyak share benda sedih pade mak korg dari benda yang boleyh hepikan aty die, betol x ?? Nape weyh ?? Berape banyak kali korg kuar jalan2 ngan mak korg ? Mesti kate ajak mak sekali boring, tak leh nak enjoy kan ? Cube korg fikir dulu mase korg kecik mane mak korg g mesti die bawak korg tapi nape bile dah besar korg tak nak buat benda tu ? Kenape takot sangat nak balas jasa mak korg ?


Bile Kiki berjauhan ngan mak nie aku rase macam ape yang mak Kiki bagi kat Kiki dulu sangat sempurna. Betapa seksanya duk berjauhan dengan family. Kalau kat umah sume mak yang uruskan, kat sini segala benda kene buat sendiri. Dah xde sape nak bergantung.


Nasihat Kiki korg hargailah  segala pengorbanan ibu korg tu. Yang paling penting jangan belajar menipu mak ayah. Sekali berjaya menipu korang akan terus menipu sampai ke tue. Terus terang je tentang sume benda. Mak ayah korg takkan marah punyer. Siyesly.. Korg kene fikir positif kenape mak korg suke bebel kat korg, x bagi korg buat tu buat ni.. Die buat macam tu sebab tak nak korg tersesat & menyesal satu hari nanti. Benda yang korg buat tu ade banyak keburukkannya dari kebaikan. Thats why la mak u all x bagi u all buat benda tu. Tak kan lah nak buat benda baik pun mak u all nak marah kan ?


Mungkin u all sume tak pernah rase situasi macam yang Kiki rase mase nak ambik PMR dulu.  Mase tu tepat pukul 1.45 pagi di Hospital Sultanah Fatimah, Muar doktor yang rawat mak Kiki datang dekat kami adik-beradik. Doktor tu cakap :


" Kumpulkanlah sedare mare. Maaf, mak awak sedang tenat. Keluarga terdekat silalah masuk tengok die."
Mase tu Tuhan je yang taw. Kiki menangis tak berhenti-henti. Rase macam Kiki pun nak ikot mak same. Malam tu sume ade kat hospital hadap mak yang koma kat katil sambil bacekan yasin tanpe henti. Mak koma dah 5 hari. Hari yang same Kiki kene masuk dewan peperiksaan jawab paper Geografi time tu. Tuhan je yang tau. Rase macam tak sanggup nak tinggalkan mak. Kawan2 lain jawab dengan tenang tapi Kiki jawab dalam esakan air mate. 


Alhamdulillah lepas mak operation, mak sedar lepas seminggu koma. Kiki sangat2 bersyukur sebab Tuhan bagi lagi kesempatan tuk Kiki bersama mak. Makkk.. Jangan tinggalkan Kiki yee.. Kiki sayang mak.


Korg nak ke mak korg x wujud lagi bile korg balik ?? Dah tak de sape yang sediekan makanan. Dah takde sape basuh baju u all. Hidup tanpe ibu nie bukan mudah sayang. Takkan bile mak u all dah takde baru u all nak hargai & balas pengorbanan die ?


Saynglah dia. Peluklah dia. Sebelum pergi mana2 tu cium lah pipi dia. Call lah dia hari2. Kiki call mak Kiki tiap hari. Takkan call pakwe hari2 boleyh, call mak x leyh. Tak rugi sayang oii.. Dapat pahala lagi ade lah. Keredhaan ibu tu penting. 





Nie gambar spontan. Sebab tu muke agak x boleyh blah ckit.


SEKIAN...





kikisha





No comments:

Post a Comment